Легенда за Багър Ванс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Легенда за Багър Ванс
The Legend of Bagger Vance
РежисьориРобърт Редфорд
СценаристиДжеръми Левън
по книгата на Стивън Пресфийлд
Базиран на от Стивън Пресфийлд
В ролитеУил Смит
Мат Деймън
Шарлиз Терон
МузикаРейчъл Портман
Премиера29 октомври 2000 г.
(Германия)
Времетраене126 мин
Страна САЩ
Езиканглийски
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Легенда за Багър Ванс“ (на английски: The Legend of Bagger Vance) е филм от 2000 г. на режисьора Робърт Редфорд по едноименната книга на Стивън Пресфийлд, издадена през 1995 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Историята се разказва от вече остарелия Харди Грейвс (Джак Лемън). В Савана, Джорджия младата дама Адел (Шарлиз Терон), притисната от неизплатени дългове, организира сблъсък между двете най-големи звезди на голфа по това време Боби Джоунс и Уолтър Хейгън. Местните жители са съгласни сблъсъкът да се проведе единствено, ако към състезанието се включи и играч от Савана.

Младият Харди Грейвс предлага вече почти забравения герой, след участието му във войната, Ранулф Джуну (Мат Деймън). Преживял ужаса на военните сражения, Джуну е изгубил своя голф замах.

Малко преди началото на турнира се появява и Багър Ванс (Уил Смит), който напътства Джуну как да намери своя истински замах с голф стика и да забрави ужаса от войната. Багър Ванс приема да стане носач на стиковете на Джуну само срещу 5 долара, а втори носач става разказвачът на историята, все още десетгодишния по това време, Харди Грейвс (Майкъл Монкрийф).

Началото на турнира е повече от трагично за Джуну. Още след първите десет дупки той изостава с 12 точки от първите двама. По време на играта постоянно е напътстван от Багър Ванс. Към края на състезанието Джуну намира добрия си замах и настига по точки Боби Джоунс и Уолтър Хейгън. Накрая тримата завършват с по равен брой точки и цяла Савана ликува.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]